T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ORDU / KUMRU - Şehit Sabri Eryeler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı

Ülkemizde son yıllarda yapılan bütün çalışmalarda Türk ekonomisinin uluslararası rekabet gücünün artırılması ve Avrupa Birliği ile bütünleşme hedeflenmiştir. Günümüzde yaşanan hızlı küreselleşme süreci, giderek artan teknolojik yenilikler ve uluslararası pazarlardan pay kapma yarışı, ülkelerin insan kaynaklarını geliştirmeye yönelmesine neden olmuştur. Ahşap Teknolojisi, sağladığı istihdam imkânı, üretim sürecinde yarattığı katma değer ve uluslararası ticaretteki ağırlığı nedeniyle ekonomik kalkınma sürecinde önemli rol oynayan bir sanayi dalı olmuştur. Ahşap Teknolojisi meslek alanındaki eğitim; günün müşteri isteklerine cevap verebilecek, kaynakları ve zamanı verimli kullanabilen, kendini mesleki gelişimlerin gerisinde bırakmayacak nitelikli insan gücünü yetiştirmek için gelişen eğitim teknolojilerini ve metotlarını kullanarak faaliyetini sürdürmektedir.

Günümüzde meslekler, kendi alt şubelerini oluşturup bunları adeta birer bağımsız meslek gibi ortaya koymaktadırlar. Bu değişimden Ahşap Teknolojisi alanı da etkilenmiş ve kendi alt dallarını oluşturmuştur. Ahşap Teknolojisi Alanı’nda çalışacak orta kademe teknik insan gücü, yukarıda belirtilen mesleki yeteneklerin ve yeterliklerinin yanı sıra diğer meslek alanındaki ve üretimdeki diğer kişilerle sürekli bir iletişim hâlindedirler ve grup çalışmasına yatkın kişiler olarak yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Ahşap Teknolojisi alanı işlevsel değerleri ile mekânların kullanışlığını sağlayan, estetik değeriyle de yaşadığımız ve çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli bir ortam haline gelmesini sağlar. Bu alanda sanatı ve tekniği birleştiren ürünler ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir. Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler giderek şirketleşmekte ve bu alanda ciddi miktarda elemana ihtiyaç duyulmaktadır. Sektör, ülkemizde çoğu geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu bir görünümdedir. Son yıllarda büyük ölçekli işletmelerin sayısı artmıştır. Yaşam alanlarının hızla gelişmesinde, işyerlerinin rekabet edebilmesinde Ahşap Teknolojisi alanının önemli yeri vardır.

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin turizm, balıkçılık ve taşımacılık alanlarında giderek artan ihtiyaçları karşılamada ahşap tekne yapımı önemli katkılar sağlamaktadır. Bu alanın sağladığı istihdam olanakları, mevcut ve potansiyel olarak sahip olduğu katma değer yaratma gücüyle, ülkemizin önemli faaliyet sektörlerinden birisidir.

Müşteri ilişkileri, ürün bilgisi, uluslararası ticaret, iş organizasyonu, tasarım, lojistik, danışmanlık, pazarlama ve bilgi/iletişim sistemleri konusunda kişilerin sahip olması gereken mesleki gereklilikler artmakta ve bu gereklilikler ürün ağırlıklı sistemlerden hizmet ağırlıklı sistemlere doğru bir kayma eğilimi göstermektedir.

 MEGEP kapsamında Ahşap Teknolojisi Alanı programında hazırlanan;

1. Mobilya İmalatı,
2. Mobilya Döşeme İmalat,
3. Ahşap Üst Yüzey İşlemleri,
4. Ahşap Süsleme,
5. Ahşap İskelet İmalatı,
6. Ahşap Doğrama İmalatı,
7. Ahşap Tekne İmalatı dalları yer almaktadır.


Program geliştirme sürecinin her aşamasında, İş Kur, Esnaf ve Sanatkâr Odaları, meslek eğitim kurumları, üniversiteler, alanda faaliyet gösteren sektörler vb. kurumlarla işbirliği yapılmıştır. Bu kuruluşların eğitim sorumluları ve çeşitli meslek elemanları ile iletişim kurulmuş ve katkıları sağlanmıştır. Böylelikle sektör beklentileri programa yansıtılmıştır. Bu doğrultuda Ahşap Teknolojisi Alanı ve altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun, her yaşta ve düzeyde bireye eğitim olanağı sağlayan program hazırlamak hedeflenmiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.05.2016 - Güncelleme: 29.03.2023 14:32 - Görüntülenme: 1483
  Beğen | 0  kişi beğendi