ANTEP-URFA-MARDİN GEZİSİ

19 Nisan 2019 Cuma akşamı Kumru’dan 40 öğrenci 4 idareci ve 5 öğretmenle geziye başladık. Gezi Rehberimiz gezi boyunca gezip gördüğümüz yerlerle ilgili  detaylı bilgiler vererek bizleri tarihi bir yolculuğa götürdü. 20 Nisan’da ilk durağımız Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi idi. Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’nda çeşitli el yapımı ürünleri hem tadıp hem gördük. Gaziantep’in lezzetli yemeği Beyran’ı ve meşhur Gaziantep Baklavası’nı yedik. Gaziantep’in Tahmis Kahvesi’ni çeteneyle katık ederek yudumladık. Otobüste geçen yolculuğumuz esnasında öğrencilerimiz fıstık bahçelerinin seyrine Gaziantep’in güzel türküleriyle eşlik etti. Nesli tükenmekte olan Kelaynak kuşlarının koruma altına alındığı Kelaynak Koruma Merkezi’nde gezerek ilgili kişilerden bilgi edindik. Şanlıurfa’da Fırat Nehri’nin mavi suları altında kalan Halfeti’de öğrencilerimizle püfür püfür esen rüzgar ve müzik eşliğinde manzaranın büyüsüne kapıldık. Siyah gülün yetiştirildiği Halfeti’den Siyah Gül Kolonyasının mis kokusunu ve hikayesini memleketimize getirdik.  Şanlıurfa’nın geleneksel Sıra Gecesi’ne katılarak türküleri birlikte söyleyip hep beraber eğlendik. Saatlerce yoğrularak hazırlanan meşhur Çiğ Köfte’yi tatmak için sabırla bekledik. Günün yorgunluğunu Şanlıurfa/Halfeti ve Fırat Nehri’ne nazır Şitamrat Otel’de attık.  21 Nisan’da Şanlıurfa gezimiz Hz. İbrahim (S.A.S.)kıssasında geçen tarihi Balıklıgöl ile başladı. Hz. İbrahim (S.A.S.)’in doğduğu mağarayı görüp mağaranın girişinde akan şifalı sudan içtik. Şanlıurfa Müzesi’ni gezen öğrencilerimiz Gezi Rehberinin verdiği bilgileri can kulağı ile dinledi. Şanlıurfa’nın yöresel kıyafetleri ile hatıra fotoğrafları çekindik. Şanlıurfa’nın Tarihi Kapalı Çarşı’sında gezerek puşi, baharat ve hediyelik eşyalarından aldık. Akşam konaklamak için Diyarbakır’da Mitania Otel’e giden öğrencilerimiz günün yorgunluğunu havuz, hamam ve fitness gibi etkinliklere katılarak attı. 22 Nisan günü Mardin’de  Eski Mardin ve Ulu Cami’nin muhteşem mimarisini öğrencilerimizle gezdik. Mardin evleri, sokakları, kapı ve kapı tokmakları bizleri büyüledi. Eşek sütü sabunu ve bıttın sabunundan aldık. Mardin Olgunlaşma Enstitüsünün muhteşem mimarisi eşliğinde bütün gezi kafilesi hatıra fotoğrafı çekindik.  Deyrulzafaran Manastırı’nda Emanuel bizlere manastırın tarihi, duvar mezarları,  İlk Latin Harfli Matbaa makinesi ve bu matbaada basılan ilk Mardin Gazetesi hakkında bilgiler verdi. Kasımiye Medresesi’ni gezerek medresenin tarihi hakkında bilgi edinip hayat çizgisinin anlatıldığı akan suyun hikayesi hepimizi etkiledi. Fırından çıkan sıcacık Süryani Çöreği’ni çay eşliğinde yedik. Mardin/Midyat’ta usta ellerde işlenen Telkari kolye ve bilekliklerden sevdiklerimize hediyeler aldık. Hercai dizisinin çekildiği Mardin Konukevi’ni ziyaret ederek konağın muhteşem mimarisi ve manzarası eşliğinde fotoğraflar çekindik. Batman’da Dicle Nehri’nin suları altında kalan Hasankeyf’in manzarası eşliğinde çekindiğimiz fotoğraflardan sonra 22 Nisan Pazartesi akşamı dönüş yoluna geçtik. Mezopotamya topraklarını hayranlıkla ve gururla gezerek ülkemizin tarihi ve kültürel zenginliklerini yerinde görmenin mutluluğunu yaşadık. Bu gezide bizlere destek olan Kumru Kaymakamı Bülent ŞİMŞEK, Kumru İlçe Milli Eğitim Müdürü Suat EVİN geziye katılan idareci, öğretmen ve bütün öğrencilerimize teşekkür ederiz.

24.04.2019 175

24-04-201924-04-201924-04-201924-04-201924-04-201924-04-2019